Shakki 2.0

© Krister Eklund 2005

Sisällysluettelo

Esittely

Laitteistovaatimukset
Asennus

Pelin aloitus
Pelin eteneminen
Pelin tallennus ja lataaminen
Pelin lopetus

Virheilmoitukset

Versiohistoria

Esittely

Tämä on perinteinen kahden pelaajan shakki. Peliä pelataan shakin sääntöjen mukaan. Peliä voi pelata joko toista ihmispelaajaa vastaan tai tietokonepelaajaa vastaan.

Alkuun

Laitteistovaatimukset

Pelin pitäisi toimia jokaisessa käyttöjärjestelmässä, jossa on Java 1.5 asennettuna. Peli on testattu toimivaksi Linuxissa ja Windows XP:ssä.

Alkuun

Asennus

Peli toimitetaan yhdessä JAR-paketissa, jonka olet luultavasti tässä vaiheessa jo ladannut. Pelataksesi peliä, täytyy sinulla oli Java asennettuna. Hae uusin Java-versio Javan sivuilta ( http://www.java.com/en/download/ ). Tuplaklikkaa Shakki.jar-tiedostoa, jolloin pelin pitäisi aueta. Mikäli näin ei käy, toimi seuraavasti: etsi koneeltasi tiedosto java.exe. Kopio tiedosto Shakki.jar samaan kansioon java.exe-tiedoston kanssa. Siirry siihen kansioon komentokehotteella ja kirjoita "java -jar Shakki.jar".

Alkuun

Pelin aloitus

Kun ohjelma käynnistetään, näet edessäsi tyhjän shakki-ruudukon. Mikäli haluat aloittaa uuden pelin, klikkaa hiirellä ensin Tiedosto-valikko auki, jonka jälkeen klikkaa ”Uusi peli”. Ennen uuden pelin aloittamista valitse Asetukset-valikosta vastustajasi. Se voi olla ihminen tai tietokone. Lisäksi voit valita tietokoneen vaikeustason vaikeustaso-valikosta.

Alkuun

Pelin eteneminen

Ensimmäinen pelaaja ohjaa vaaleita nappuloita ja hän aloittaa pelin. Siirrä nappuloita klikkaamalla nappulaa, jota haluat siirtää. Klikkaa sen jälkeen kohtaa johon haluat siirtää nappulan. Peli tarkistaa automaattisesti siirron oikeellisuuden, eli et voi tehdä vääriä siirtoja. Jos nappula ei siirry siihen mihin halusit, tarkista lukeeko ikkunan alalaidassa ilmoitus ”Virheellinen siirto”. Se tarkoittaa sitä että, siirto ei ollut shakin sääntöjen mukainen. Yritä siirtää nappulaa uudestaan. Kun olet tehnyt siirtosi, on toisen pelaajan vuoro. Toinen pelaaja tekee oman siirtonsa samaan tyyliin. Siirrot tehdään shakin sääntöjen mukaan. Se voittaa kumpi ensin saa vastustajan matti-tilanteeseen.

Alkuun

Pelin tallennus ja lataaminen

Mikäli haluat lopettaa pelin ja jatkaa myöhemmin, klikkaa Tiedosto-valikosta ”Tallenna peli”. Näin voit tallentaa pelin. Kun haluat jatkaa tallennettua peliä, klikkaa Tiedosto-valikosta ”Lataa peli”. Näin aikaisempi pelitilanteesi palautuu ruudulle. Huomaa, että sinulla voi kerrallaan olla vain yksi tallennus pelitilanteesta. Jos tallennat nykyisen pelin ja sinulla on jo jokin peli tallennettuna, korvautuu tällöin aikaisemmin tallentamasi peli.

Alkuun

Pelin lopetus

Kun haluat lopettaa pelin, klikkaa joko oikean yläreunan X-nappia, tai valitse Tiedosto-valikosta ”Lopeta”-kohta. Huomaa, että et voi jatkaa peliä myöhemmin, jollet ole tallentanut sitä.

Alkuun

Virheilmoitukset

Ilmoitus Selitys Toiminta
Virheellinen siirto. Teit shakin sääntöjen vastaisen siirron. Yritä siirtää nappulaa uudelleen.
Tallennus epäonnistui. Peli ei voinut tallentaa tilannetta levylle. Tarkista, että sinulla on kirjoitusoikeus kansioon johon shakki on tallennettu. Et voi myöskään tallentaa peliä jos pelaat shakkia suoraan cd:ltä.
Lataus epäonnistui. Peli ei voinut ladata tiedostoa levyltä. Et luultavasti ole vielä tallentanut peliä, tai se ei ole tallentunut oikein. Tarkista peliä tallentaessasi, että alas tulee ilmoitus: "Peli tallennettu onnistuneesti".
Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedClassVersionError: Shakki Sinulla on liian vanha Java-versio käytössä. Lataa uusin Java-versio Javan kotisivuilta. Pelin minimivaatimus on versio 1.5.

Alkuun

Versiohistoria

v2.0 - Uudet ominaisuudet:

v1.0 - Ensimmäinen julkaistu versio.

Alkuun

Copyright © Krister Eklund 2005